Per, 16 år:

»Du får ikke det farve-TV, hvis ikke du holder op med at komme hos Niels«

» Jeg mødte Niels, da jeg var 12. Han var 38. Vi mødtes på en sommerlejr for børn, som kommunen havde oprettet for at vi kunne komme ud og more os og lave forskellige aktiviteter. Niels var pædagog på lejren. Det var som om jeg lige fra starten kunne mærke, at der var noget særligt mellem os.
    Efter lejren begyndte jeg at komme hjemme hos Niels, og stille og roligt lærte vi hinanden at kende. I starten var vi bare kammerater. Siden gled det over i det mere kærlighedsbetonede. Måske fik jeg hos ham noget af den kærlighed, jeg ikke fik hjemme.
    Jeg har lært mange ting af ham - også på det seksuelle område. Jeg var lige fyldt 13, da jeg en dag spurgte ham, hvordan det var, og om ikke vi kunne prøve det en dag. Og så prøvede vi det. Det var meget lækkert. Jeg ville aldrig kunne gå hen til min far og sige: Far, må jeg lege med din tissemand?
    Vi er ikke sammen hele tiden. Vi kan godt undvære hinanden. I perioder kan der være flere måneder mellem at vi ser hinanden. I andre perioder går der måske kun nogle få timer.
    Vi har haft et stille og roligt forhold og hygget os sammen, når det passede os, og kysset hinanden offentligt og forarget folk, hvis det passede os.
    Jeg bliver ikke jaloux, hvis Niels hygger sig med en anden fyr eller måske en dag har en pige på slæb. Modsat bliver Niels heller ikke forarget, når han hører om nogle af mine seksuelle oplevelser.«

- Hvad siger dine forældre til det?

»Mange forældre tror, deres børn bliver homoseksuelle, hvis de får et forhold til en homoseksuel. Og mine forældre havde i hvert fald svært ved at acceptere, at der kom en fremmed mand ind i billedet. Jeg tror, min far var bange for, at der var ved at glide en eller anden reservefar ind mellem os. Min mor var bange for børnelokkere og det der. Hun spurgte hele tiden: 'Hvad laver I? Hvad får I tiden til at gå med?' Det har stået på i 4 år med den slags spørgsmål og små stikpiller. Og jeg kan jo ikke besvare det direkte, så det bliver løgn på løgn - og afsløringer af løgn.
    Det er som om hun godt kan lide at kredse om det hele tiden. Hun har sikkert gjort sig en del forestillinger om vort forhold. Problemet for hende er, at hun ikke kan få absolut vished. Det er som om hun håber på en eller anden afsløring - at hun kan komme til at tage os på sengen f.eks.
    Hun siger altid: »Du skal være hjemme klokken 12« eller »Du må endelig komme hjem i seng«. En dag overtrådte jeg det. Jeg havde en vidunderlig nat ude hos Niels. Da jeg kom hjem, slog hun mig i ansigtet, og »Hvor mange gange har jeg ikke sagt, du skal komme hjem til tiden«, og »Jeg har også problemer. Jeg får struma af dig« osv. osv.
    De første gange jeg tog hen til ham, sagde hun :»Hvis han begynder at tage på dig, må du endelig komme hjem, for så er han sikkert børnelokker«, og »Hvis han beder dig om at tage tøjet af ...« osv.
    Både hun og far har nogle meget indgroede forestillinger om homoseksuelle og børnelokkere. De kørte løs på mig. På et vist tidspunkt var jeg ved at få mavesår af det. Jeg overvejede at hoppe i mosen - blive væk i et sort hul. Det endte med, at Niels tog med hjem og prøvede at tale med mine forældre. Prøvede! Min mor kunne han godt snakke lidt med, men min far flippede helt ud og forsøgte at smide Niels på porten.
    Det fører til, at man hele tiden føler, man skal være på vagt. Man kan ikke være naturlig. «

- Hvad betyder Niels for dig?

»Niels er en enorm støtte. Hvis det kører skævt derhjemme eller med nogle kammerater eller man har mødt en fyr - så er Niels altid parat til en snak. Han har en del mere erfaring end jeg - han er bedre i stand til at forklare, hvorfor folk reagerer som de gør. Efter at have truffet Niels er jeg selv blevet bedre til at snakke med mennesker og kontakte andre. Niels har været et tilflugtssted for mig. I begyndelsen var han det eneste. Jeg kendte ikke andre.
    Jeg har ikke haft mange kammerater. Det har altid været svært for mig at finde sådan nogen. Niels prøvede at få mig til at acceptere mig som jeg var - og at lære at slappe af i forhold til kammerater.
    Der har altid været problemer med at have kammerater med hjem. Mors fine stue. Sølvtøjet. Det har været meget belastende. Mine forældre stiller hele tiden spørgsmål om kammeraterne: »Hvad laver hans far?« og »Har han mange penge?« De skal helst være velhavende.
    Jeg har været et forkælet barn og fået alt, men gaverne og de materielle goder har også været benyttet som våben: »Du får ikke det farve-tv, hvis ikke du holder op med at komme hos Niels.«
    Folks dumme fordomme. De er vokset op i en anden tid, og de ved ikke noget om f.eks. bøsser. For mig har det været noget positivt. Jeg har været sammen med nogle drenge og også et par piger. Jeg ved ikke, om jeg nogen sinde bliver rent bøsse, men jeg synes, det er rart, man kan elske sit eget køn.
    Aviserne fortæller om homoseksuelle, der voldtager 12-årige i svømmehaller og den slags. Det må være derfra, folk får deres fordomme. Det er forfærdeligt at nogle folk kan finde på at slå andre ned, fordi de tror, de er bøsser. Der har været historier - bl.a. i BT - om en dreng, der er smidt ud hjemmefra, fordi han har sagt til sin mor, at han var bøsse. Jeg har selv oplevet næsten det samme. En dag sagde min mor til mig: »Hvis du er bøsse, så skal du ikke vise dig her mere. « 
    Der bliver aldrig skrevet om de hyggelige situationer, hvor børn har fået noget ud af at være sammen med voksne mænd - hvor de har lært noget af det, også på det seksuelle område. Det står der aldrig noget om i aviserne.«

- Har du selv været bange for børnelokkere?

»Jeg har faktisk aldrig været bange, men det har også altid været mig, der har lagt op til nogle ting.
    Men der er selvfølgelig den sindssyge lov, der siger at du skal være 15, før du må både det ene og det andet.«

- Var du bange for, at politiet skulle blive blandet ind i noget?

»Det var ikke politiet, jeg var bange for - det var mine forældre.«

- Hvilke tanker gjorde du dig omkring din første seksuelle oplevelse?

»Det var jo både mærkeligt og pragtfuldt. Jeg forstod ikke, at der kunne være et så stort gab mellem min oplevelse og det, mine forældre fortalte om den slags oplevelser. Rent seksuelt var det bare skønt og dejligt, og jeg syntes ikke, der var noget unaturligt ved det. Men der kom et sammenstød mellem forældre-autoriteterne og min egen virkelighed.
    I begyndelsen var jeg måske bange for at blive bøsse. Nu har jeg fundet ud af, at jeg ikke udelukkende er bøsse. Måske var jeg bange for at blive rent bøsse. Jeg vil også tro, det vil være kedeligt at være rent heteroseksuel.«

Indhold Næste